Doa Untuk Ibu Mengandung

Alhamdulillah, anda dapat khabar berita tentang orang mengandung. Tidak kiralah adik, kakak, saudara ataupun kawan yang menyampaikan berita ini, tidak salah sekiranya kita pelajari doa untuk ibu mengandung untuk sama-sama menyambut umat Nabi Muhammad yang baru!

Setiap pasangan yang bakal menyambut kelahiran anak sudah semestinya mengharapkan setiap fasa kandungan itu elok-elok sahaja dan anak yang bakal dilahirkan sihat, bijak, soleh dan mampu menjadi pemimpin pada suatu hari nanti.

Orang Islam yang beriman pasti tidak mahukan anak itu dilahirkan dalam keadaan yang tidak elok atau sakit.

Oleh sebab itu, doa yang kami akan berikan ini boleh dibaca kepada ibu dan juga anak yang dikandung sebagai permohonan kepada Allah untuk melancarkan urusan. Tetapi harus diingatkan, doa-doa ini bukanlah tangkal atau azimat kepada ibu bapa untuk mendapatkan anak yang ‘sempurna’ di mata manusia.

Apa yang penting adalah sempurna di sisi Allah dan boleh menjadi penyejuk hati ibu bapa di masa hadapan.

Jangan risau, doa-doa yang kami senaraikan ini adalah doa yang ringkas dan mudah dihafal.

Doa Untuk Ibu Mengandung

Tahukah anda, anda digalakkan untuk mendoakan bayi dan juga ibu bapa yang bakal menimang cahaya mata itu?

Daripada Abu Hassan al-Asy’ari:

وُلِدَ لِي غُلاَمٌ، فَأَتَيْتُ بِهِ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَسَمَّاهُ إِبْرَاهِيمَ، فَحَنَّكَهُ بِتَمْرَةٍ، وَدَعَا لَهُ بِالْبَرَكَةِ، وَدَفَعَهُ إِلَيَّ

Maksudnya: “Aku menimang anak lelaki lalu aku membawanya berjumpa Nabi ﷺ lalu baginda menamakannya Ibrahim, mentahnikkannya dengan buah tamar, dan mendoakan baginya keberkatan, lalu baginda menyerahkannya kembali kepadaku.”

Riwayat al-Bukhari, no.5467

Surah Untuk Ibu Mengandung

Surah ini boleh dijadikan sebagai doa untuk ibu mengandung dibacakan kepada anak yang dikandung. Semoga ayat-ayat daripada surah ini menjadi penyejuk hati dan juga permintaan yang dimakbulkan, insya-Allah.

Surah Al-Fatihah

Surah ini boleh dijadikan sebagai doa penerang hati kepada ibu yang mengandung. Juga boleh menjadi penyejuk hati anak yang sedang dikandung

Surah Maryam

Latar belakang surah ini adalah tentang Maryam yang hamil sehingga melahirkan anaknya, Nabi Isa AS. Insya-Allah surah ini boleh dijadikan ikhtiar kepada ibu yang ingin bersalin untuk dimudahkan urusan.

Surah Al-Kahfi

Surah ini sememangnya sunat untuk dibaca pada setiap hari Jumaat. Jika sudah biasa dilazimi sejak ibu mengandung, boleh disambung sunnah ini apabila anak itu telah dilahirkan kelak. Semoga surah ini akan melindungi ibu dan anak yang dikandung dari fitnah dajjal.

Surah Al-Ikhlas, Al-Falaq dan An-Nas

Surah-surah ini boleh dibacakan kepada ibu atau ibu itu sendiri boleh membacanya sebagai perlindungan ketika tidur. Insya-Allah malam dan mimpi akan dilindungi daripada gangguan syaitan.

Ayatul Kursi

Fadhilat ayat ini dibaca setelah selesai solat fardhu sangat besar. Ayatul kursi ini adalah ayat yang sangat berkuasa dan boleh melindungi diri dari kejahatan dan syaitan, insya-Allah.

Doa Dimudahkan Untuk Bersalin

Doa Untuk Ibu Mengandung

Selain daripada surah-surah yang dinyatakan sebagai doa untuk membantu sepanjang perjalanan kehamilan, para ibu atau sesiapa sahaja boleh membacakan doa dalam bahasa yang mereka selesa sebagai permintaan kepada Allah untuk kesejahteraan ibu dan bayi. Doa untuk ibu mengandung tidak terhad kepada doa yang di dalam surah sahaja.

Doa yang dibacakan sendiri seperti, “Ya Allah, permudahkanlah kelahiran anakku ini, sihatkanlah kami berdua” juga memadai.

Semoga Allah memudahkan ibu untuk bersalin secara normal atau c-sec tanpa kesakitan yang melampau dan diberikan kemudahan sepanjang proses itu.

Para ibu juga boleh mendoakan dengan potongan ayat daripada surah Ibrahim, ayat 40;

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء

Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.”

Ingatlah Allah tidak akan menolak doa hambanya kerana Dia memahami kemahuan dan apa yang baik untuk hambanya. Berdoalah seperti anda tahu doa akan dimakbulkan.

Riwayat oleh Abu Hurairah R.A bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

 ادْعُوا اللَّهَ وَأَنْتُمْ مُوقِنُونَ بِالإِجَابَةِ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ لاَ يَسْتَجِيبُ دُعَاءً مِنْ قَلْبٍ غَافِلٍ لاَهٍ

Maksudnya: Berdoalah kamu semua kepada Allah dalam keadaan kamu yakin ia akan dimustajabkan. Dan ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah tidak akan memustajabkan doa dari jiwa yang lalai lagi alpa.

Riwayat al-Tirmizi (3479) 

Doa Untuk Anak Dalam Kandungan Dan Yang Dilahirkan

Doa Untuk Ibu Mengandung

Imam al-Nawawi dalam al-Adzkar (hlm. 289) ada menyebut pada bahagian Bab Sunatnya Mengucapkan Tahniah dan Menjawabnya:

“Disunatkan untuk mengucapkan tahniah kepada orang yang menerima kelahiran. Berkata para Ashab kami (Syafieyyah): Disunatkan bagi seseorang untuk mengucapkan tahniah, berdasarkan riwayat yang datang daripada al-Husain RA (sebahagian ulama mengatakan al-Hassan bin Ali manakala sebahagian lain mengatakan dia al-Hassan al-Basri – Wallahua`lam – Pent.) bahawa beliau mengajar seseorang untuk mengucapkan tahniah dengan katanya: “Ucapkanlah!:

بَارَكَ اللهُ لَكَ فِي المَــوْهُوْبِ لَكَ، وشَكَرْتَ الوَاهِبَ، وبَلَغَ أَشُدَّهُ، وَرُزِقْتَ بِرَّهُ

Maksudnya: “Semoga Allah memberkatimu dengan anugerah yang dikurniakan kepadamu, agar engkau mensyukuri Sang Maha Pemberi, semoga anak ini membesar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya, dan agar engkau direzekikan dengan anak itu berbuat baik kepada ibu bapanya.”

Jika bayi itu perempuan ucapkanlah:

وبَلَغَ أَشُدَّهَا، وَرُزِقْتَ بِرَّهَا

Kemudian, disunatkan orang yang diucapkan tahniah itu untuk membalas ucapan itu dengan:

بَارَكَ الله لَكَ، وَبَارَكَ عَلَيْكَ، وَجَزَاكَ الله خَيْرًا، وَرَزَقَكَ اللهُ مِثْلَهُ، أَوْ أَجْزَلَ اللهُ ثَوَابَك

Maksudnya: “Semoga Allah memberkati keluargamu, memberkatimu kerana menjaga mereka, membalasmu dengan ganjaran kebaikan, dan memberikanmu rezeki seumpamanya.”

Jika orang yang diucapkan tahniah itu perempuan ucapkanlah:

بَارَكَ اللهُ لَكِ فِي المَــوْهُوْبِ لَكِ، وشَكَرْتِ الوَاهِبَ، وبَلَغَ أَشُدَّهُ، وَرُزِقْتِ بِرَّهُ

Atau diucapkan:

أَجْزَلَ اللهُ ثَوَابَكِ

Maksudnya: “Semoga Allah melipat gandakan pahalamu.”

Atau ucapan-ucapan seumpama itu.”

Jika dilihat pada artikel dari Mufti Wilayah Persekutuan, ada juga doa yang dibacakan oleh Rasulullah kepada kanak-kanak.

Aisyah R.Anha meriwayatkan daripada Rasulullah ﷺ mendoakan seorang kanak-kanak:

اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ بَاسا [بَارًا] رَشِيدًا وَأَنْبِتْهُ فِي الإِسْلَامِ نَبَاتًا حَسَنًا

Maksudnya: “Ya Allah! Aku bermohon engkau jadikan anak ini anak yang baik, berani dan cergas, serta besarkanlah ia dalam Islam dengan baik.”

Riwayat Abu Nu`aim (2/84) dalam Tarikh Asbahani; al-Jami` al-Kabir (no.269) oleh Jalaluddin al-Suyuti; Musnad al-Firdaus (no.2064) oleh al-Dailami

Ada juga beberapa potongan ayat dari surah Ali Imran ayat 26.

Seperti doa Hannah, ibu Saiyidatina Maryam alaihassalam sewaktu melahirkan dan juga sebagai perlindungan daripada syaitan.

 Untuk bayi lelaki, boleh dibaca:

اللَّهُمَّ إِنِّي أُعِيذُهُ بِكَ وَذُرِّيَّتَهُ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

 Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku memohon perlindungan untuknya dan zuriatnya daripada syaitan yang direjam”.

 Untuk bayi perempuan, boleh dibaca:

اللَّهُمَّ إِنِّي أُعِيذُهَا بِكَ وَذُرِّيَّتَهَا مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku memohon perlindungan untuknya dan zuriatnya daripada syaitan yang direjam”.

Ini pula adalah doa Nabi Muhammad untuk cucu-cucunya Saiyidina al-Hassan dan al-Hussein – alaihimassalam

Daripada Ibn Abbas R.Anhuma bahawa Rasulullah ﷺ pernah meminta perlindungan untuk al-Hasan dan al-Hussein dengan sabdanya:

إِنَّ أَبَاكُمَا كَانَ يُعَوِّذُ بِهَا إِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ: أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ، مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ، وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّةٍ

Maksudnya: “Sesungguhnya moyang kalian (yakni Nabi Ibrahim) pernah memohon perlindungan untuk (anaknya) Ismail dan Ishak (alaihimussalam): “Aku memohon perlindungan untuknya dengan kalimat-kalimat Allah dari segala Syaitan, kesusahan, dan pandangan yang jahat.”

Riwayat al-Bukhari (no.3371); dan Ibn Hibban (no.1012) dalam Sahih-nya

Untuk bayi lelaki, boleh dibaca:

أُعِيْذُهُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّآمَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَآمَّةٍ  وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لَآمَّةٍ

Maksudnya: “Aku memohon perlindungan untuknya dengan kalimat-kalimat Allah dari segala Syaitan, kesusahan, dan pandangan yang jahat.”

Untuk bayi perempuan, boleh dibaca:

أُعِيْذُهَا بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّآمَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَآمَّةٍ  وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لَآمَّةٍ

Maksudnya: “Aku memohon perlindungan untuknya dengan kalimat-kalimat Allah dari segala Syaitan, kesusahan, dan pandangan yang jahat.”

Doa Untuk Ibu Mengandung

Doa-doa dan surah-surah ini adalah antara yang disarankan untuk dibaca sebagai doa untuk ibu mengandung. Ada juga yang sememangnya sunnah untuk dijadikan amalan seperti surah al-Kahfi dan juga Ayatul Kursi. Jika dalam kehidupan seharian disarankan untuk dibaca, apatah lagi ketika mendapat berita begini.

Selain itu ayat-ayat ini juga adalah sebagai penyejuk hati dan penyedap hati gelisah ibu yang mengandung. Jika dia tidak mampu untuk membacanya, sesiapa sahaja boleh membacakan bagi pihaknya. Semoga dengan bacaan kerap, urusan ibu hamil dimudahkan.

Artikel Berkaitan: Aqiqah Mekah VS Tempat Sendiri: Mana Yang Lebih Afdhal?, Sejarah Pensyariatan Ibadah Aqiqah, 7 Persoalan Yang Sering Ditanya Mengenai Akikah, Majlis Aqiqah Sederhana Yang Mengikut Sunnah, Syarat Aqiqah Anak Lelaki dan Perempuan, Adakah Sah Cukur Rambut Bayi Sebelum Aqiqah?, Aqiqah Ramadan, Ruang Ibadah Untuk Semua, Hukum Korban Dan Akikah Pada Sembelihan Yang Sama, Selawat, Tahnik Dan Cukur Rambut Bayi – Apa Yang Tidak Boleh Dilakukan, Hukum Aqiqah Di Mekah Atau Di Luar Negara

______

EZ Qurban

Belum daftar korban?

Jangan lepaskan peluang untuk kita syukuri nikmat Allah yang banyak dengan ibadah korban tahun ini!

Bermula hanya RM350, anda bukan sahaja akan laksanakan tuntutan ibadah korban bersama pelaksana paling dipercayai di Malaysia, malah dagingnya akan diagih pula untuk dimanfaatkan masyarakat Muslim yang memerlukan di 41 buah negara!

Klik butang dibawah untuk maklumat lanjut dan pendaftaran.

BEBAS TOL : 1-800-885-885

FB: https://www.facebook.com/ezqurban

IG: https://www.instagram.com/ezqurban/

Whatsapp: https://kliksini.my/a6Yes

*Tarikh tutup adalah berbeza mengikut jenis korban dan tertakluk kepada perubahan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ARTIKEL BERKAITAN